Özürlü Kimse Nasıl Abdest Alır?


?ui=2&view=att&th=124b9f6bcdc7ade5&attid=0.1&disp=attd&realattid=ii_124b9f6bcdc7ade5&zw
 
Bir insanın (erkek ve kadın) özür sahibi sayılabilmesi için özrünün, abdest alıp namaz kılacak kadar bir zaman hiç kesilmemek üzere tam bir namaz vakti devam etmesi ve diğer vakitlerde de bu özrün bir kere olsun tekrarlanması gerekir.
Özür tam bir namaz vakti kesilmekle ortadan kalkar.
Bir özür sahibi her namaz vakti için yeni bir abdest alır ve o vakit içinde aldığı abdestle -bunu bozacak başka bir şey meydana gelmedikçe- istediği kadar farz ve nâfile namaz kılabilir. Geçmiş namazlarını kaza edebilir. Kur'ân-ı Kerîm okur, Kur'an'a elini sürebilir, cenaze namazı kılar, Kâbe'yi tavaf edebilir.
Özürlünün abdesti, özründen başka abdest bozucu bir hal olmadıkça bütün vakit devam eder; özrü sebebiyle bozulmaz. Ancak vaktin çıkmasıyla bozulur. Meselâ, idrarını tutamayan bir kimsenin herhangi bir yerinden kan aksa abdesti bozulur. Fakat idrarın akmasıyla bozulmaz. Bunun tam tersine vücudunun herhangi bir yerinden devamlı kan akan bir kimse bu haliyle özürlüdür. Ondan çıkacak bir idrar damlası abdestini bozar.

Özürlünün özür yerinden çamaşırına bulaşan kan, irin, idrar gibi şeyleri yıkaması şart değildir. Çünkü her yıkamada güçlük vardır ve arkası kesilmemektedir. Fakat bu pis maddeler çamaşırına tekrar dokunmayacak ise yıkanması gerekir.
Özür mümkün olan bir yolla ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.
Özürlü kimse, abdesti namaz vakti girdikten sonra almalıdır. Vakitten önce alırsa vakit girince abdesti bozulur. Ancak, öğle namazından önce alınacak bir abdest ile öğle vakti çıkıncaya kadar namaz kılınabilir.
--------------------


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder